VIJESTI

Na ovoj stranici možete čitati sve vijesti koje se tiču AZRA-e, Varaždinske županije, otvorenih natječaja, najava i drugih važnih obavijesti. Odabir kategorija dostupan je kao podizbornik pod vijestima s lijeve strane.

AZRA d.o.o.

Agencija za razvoj Varaždinske županije - Vama na usluzi već 10 godina.

Ponedjeljak, 11 Rujan 2017 08:10

Bolnica Novi Marof: POČELI RADOVI NA IZGRADNJI SPOJNOG OBJEKTA SLUŽBE ZA PRODUŽENU SKRB I PALIJATIVNO LIJEČENJE NOVI MAROF

Rate this item
(0 votes)

U Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof u petak 08.09.2017., svečano je obilježen početak realizacije izgradnje novog objekta za palijativnu skrb, investicija ukupne vrijednosti 51.545.743,56 kuna, kojom će se izgradit novi spojni objekt između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom te  opremiti Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb.

Na svečanosti su uz domaćine, župana Varaždinske županije Radimira Čačića i ravnatelja Opće bolnice Varaždin dr. Nenada Kudelića, bili pomoćnik ministra zdravstva dr. Denis Kovačić i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić, kao i predstavnici AZRA-e d.o.o. te brojni drugi gosti.

Ovaj projekt će se financirati u sklopu Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Poboljšanje isplativosti i pristupa bolničke skrbi za ranjive skupine“, referentna oznaka KK.08.1.2.01. koji je raspisalo Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU. Ulaganja u zdravstvenu i socijalnu infrastrukturu, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“  provodi se kroz Prioritetnu os 8 „Socijalno uključivanje i zdravlje“ i Specifični cilj 9a2 “Poboljšanje učinkovitosti i dostupnosti bolničkog liječenja“, dok je za pravovremeno provođenje svih projektnih aktivnosti i upravljanja provedbom projekta zadužena AZRA d.o.o.

Ulaganja se odnose na bolnice i bolničke odjele koji pružaju skrb posebno ranjivim skupinama pacijenata: djeca, pacijenti s duševnim bolestima, palijativni pacijenti, pacijenti s teškim spinalnim oštećenjima. Ulaganja u bolnice i bolničke odjele smanjit će opterećenje na članovima obitelji/pružateljima skrbi i doprinijeti smanjenju stope bolovanja. Posebno ranjivim skupinama omogućit će se pristup bolničkoj skrbi koja je ranije bila jako loša ili uopće nije postojala.

U Novom Marofu će napokon biti dovršen i opremljen objekt koji će omogućiti kvalitetniju skrb o pacijentima s najtežim dijagnozama. Riječ je o projektu od regionalnog, ali i nacionalnog značaja. S izgradnjom i opremanjem novog spojnog objekta broj kreveta za palijativnu skrb će se povećati na ukupno 89, a time će u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj biti dovoljno kapaciteta za skrb o teško bolesnima. Istovremeno, to je značajan doprinos rješavanju problema nedostatnih kapaciteta za palijativnu skrb na području cijele Hrvatske. Procjenjuje se da u Hrvatskoj čak 26.000 do 46.000 pacijenata godišnje treba neki od oblika palijativne skrbi.

Do sada su infrastrukturni, tehnički i ljudski kapaciteti za pružanje palijativne skrbi bili neadekvatni i nedostatni, ali dovršetkom ovog projekta povećat će se infrastrukturni, tehnički i ljudski kapaciteti za pružanje kvalitetne palijativne skrbi. Također, ulaganjem u energetsku učinkovitost osigurano je optimalno i racionalno buduće korištenje energetskih resursa, te smanjenje štetnog utjecaja na prirodu i izdataka za održavanje hladnog pogona.

Pomoćnik ministra zdravstva Denis Kovačić naglasio je da se Novi Marof zadnjih godina profilirao prema razvoju kroničnog produženog liječenja, a palijativna skrb ide u tom smjeru. Nužno je da se Novi Marof i dalje razvija u smjeru nacionalnog centra jer su korisnici pacijenti iz cijele regije, posebice iz Zagreba i Zagrebačke županije.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoj, Dragan Jelić napomenuo je kako je Varaždinska županije povukla gotovo najviše sredstava za projekte na području zdravstva na razini Hrvatske. U ovom trenutku radi se o gotovo 200 milijuna kuna.

Last modified on Ponedjeljak, 11 Rujan 2017 08:12