VIJESTI

Na ovoj stranici možete čitati sve vijesti koje se tiču AZRA-e, Varaždinske županije, otvorenih natječaja, najava i drugih važnih obavijesti. Odabir kategorija dostupan je kao podizbornik pod vijestima s lijeve strane.

AZRA d.o.o.

Agencija za razvoj Varaždinske županije - Vama na usluzi već 10 godina.

Ponedjeljak, 12 Lipanj 2017 12:01

Ured hrvatskih regija jača mrežu suradnje s uspješnim europskim regionalnim uredima i mrežama

Rate this item
(0 votes)

Ured hrvatskih regija u proteklom se razdoblju snažnije fokusirao na međusobno umrežavanje i suradnju s drugim europskim regijama i uredima, koji imaju pozitivna i uspješna iskustva u privlačenju sredstava iz EU fondova, te realiziranju ključnih infrastrukturnih, društvenih, gospodarskih, ali i inovativnih projekata. S tim ciljem, ali kako bi još uspješnije zastupao interese svojih partnera, sve su  češći sastanci i uključivanje u nove mreže koje mogu donijeti konkretne rezultate za sve partnere, te Varaždinskoj županiji, posebno s irskim, poljskim, belgijskim, talijanskim, ali i hrvatskim uredima i uredima koji predstavljaju susjedne zemlje Hrvatskoj. Ured je aktivan u mrežama na području obrazovanja, energije, kulture, transporta, startupova, hrane,  istraživanja i inovacija, smart cities, turizma, dok s drugim europskim regijama izmjenjuje iskustva u pripremi i provedbi EU projekata iz različitih područja.

Također, ove će godine Ured hrvatskih regija sudjelovati u rekordnoj zastupljenosti u čak 5 partnerstava s drugim europskim regijama na Europskom tjednu regija i gradova, najvećoj europskoj javnoj manifestaciji, koja se održava od 9. do 12. listopada u Bruxellesu. Na Europskom tjednu sudjeluje oko 6000 sudionika i 600 govornika iz cijele Europe i šire, održava se oko 100 radionica, rasprava, izložbi i događanja namijenjenih umrežavanju na temu razvoja regija i gradova, a Odbor regija koji je organizator, svake godine program manifestacije prilagodi specifičnim pitanjima koja su na dnevnom redu EU-a.

Ured hrvatskih regija, zajedno sa svojim partnerima, Osječko-baranjskom županijom, Krapinsko-zagorskom županijom, Gradom Rijekom te Varaždinskom županijom, sudjelovat će s drugim regijama iz Poljske, Italije, Francuske, Engleske, AP Vojvodine, BiH, Grčke, Nizozemske, Slovenije, Irske, u 5 radionica na različite teme, od energije i održivog energetskog razvoja, klimatskih promjena i izazova, važnosti uključivanja u europske mreže, starenja populacije te važnosti regionalne politike i uloge LAG-ova, a svako partnerstvo treba organizirati i jedan local event u svojoj zemlji. U srpnju se otvaraju registracije za sve zainteresirane sudionike koji se žele prijaviti za sudjelovanje na radionicama, konferencijama ili drugim događanjima u sklopu Europskog tjedna.

Uz suradnju s europskim regijama, Ured surađuje i ostalim hrvatskim predstavnicima i institucijama u Bruxellesu (HGK, HTZ), regionalnim uredima, ali i sa susjednim regijama, s kojima dijelimo zajednička područja interesa i mogućnosti suradnje, posebno kroz regionalne razvojne agencije.

Početkom lipnja Ured hrvatskih regija organizirao je petodnevno studijsko putovanje u Bruxellesu za predstavnike Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije i Zagrebačke županije. Svrha studijskog putovanja bila je stjecanje novih znanja o ESI fondovima, stvaranje novih kontakata s drugim europskim regijama, otvaranje mogućnosti daljnje suradnje na EU projektima, upoznavanje primjera dobre prakse, ali i jačanje kapaciteta na regionalnoj razini. Također, predstavnici Regionalne razvojne agencije željeli su razmijeniti iskustva i kontakte s kolegama iz Portugala, Irske i Grčke za planiranje sljedećeg studijskog putovanja u jednu od tih zemalja, u sklopu projekta kojeg provode.

Tako su održani sastanci s predstavnicima Irskog regionalnog ureda, sa stalnim predstavništvom Portugala te belgijskom razvojnom agencijom na temu regionalnoga i ruralnog razvoja te iskustva u financiranju projekata iz EU fondova. Održani su i sastanci s direktorom predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Belgiji, sastanak s veleposlanikom i suradnicima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji te s direktoricom i suradnicima Predstavništva HGK u Bruxellesu.

Također, Ured sudjeluje na brojnim konferencijama, radionicama i događanjima na kojima može umrežiti svoje partnere i steći nove kontakte, pa je tako  sudjelovao i na nedavno održanoj dvodnevnoj ESF konferenciji u Bruxellesu na temu projektnih mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda, jačanja transnacionalne suradnje, međusobne razmjene iskustava, budućih izazova koje donosi ESF, a također održani su različiti treninzi i edukacije. Na ovogodišnjem izdanju konferencije sudjelovalo je preko 250 sudionika iz 27 europskih zemalja. Stoga je s ciljem stvaranja novih kontakata i stjecanja novih znanja sudjelovala i voditeljica Ureda hrvatskih regija, između ostalog kako bi što bolje mogla prezentirati partnerima Ureda mogućnosti koje im stoje na raspolaganju za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda.

Last modified on Ponedjeljak, 12 Lipanj 2017 12:14