VIJESTI

Na ovoj stranici možete čitati sve vijesti koje se tiču AZRA-e, Varaždinske županije, otvorenih natječaja, najava i drugih važnih obavijesti. Odabir kategorija dostupan je kao podizbornik pod vijestima s lijeve strane.

AZRA d.o.o.

Agencija za razvoj Varaždinske županije - Vama na usluzi već 10 godina.

Ponedjeljak, 23 Listopad 2017 13:26

Kreće energetska obnova Srednje škole Novi Marof

Kreće energetska obnova Srednje škole Novi Marof

Varaždin, 23. listopada 2017. godine - Ovo je prvi ugovor o energetskoj obnovi škola čiji je osnivač Varaždinska županija, a koji se sufinanciraju EU novcem, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ujedno je riječ o prvom ugovoru potpisanom u Hrvatskoj, a nakon Srednje škole Novi Marof, radovi će početi u osnovnim školama Veliki Bukovec i Bednja, najavio je župan Čačić.

S ciljem smanjenja potrošnje energije energetskom obnovom zgrade javnog sektora u kojoj se odvija odgojno-obrazovna djelatnost, Srednja škola Novi Marof je uz pomoć Agencije za razvoj Varaždinske županije – AZRA-e na natječaj prijavila energetsku obnovu zgrade škole. Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna kuna, od čega će Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) biti financirano 678 tisuća kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurat će 306 tisuća kuna, dok će iz županijskog proračuna biti izdvojeno 413 tisuća kuna.

Planirani radovi započet će ovog tjedna, a prethodilo im je današnje potpisivanje Ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi Srednje škole Novi Marof, koje je potpisala ravnateljica škole Jasminka Behin sa Građevinarstvom Stipić u Županijskoj palači u Varaždinu. Vrijednost radova smanjena je u postupku javne nabave, pa sad iznosi oko 1,4 milijuna kuna. Prilikom potpisivanja ugovora, ravnateljica Behin je istaknula da se radi o obnovi cijele školske zgrade; fasade, stolarije i krovišta koje će biti sanirano uz pomoć Varaždinske županije.

Potpisivanju Ugovora nazočila je županijska i gradska vlast Novog Marofa, kao i Krunoslav Lukačić, direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije – AZRA, koja pruža tehničku pomoć u upravljanju projektom. Lukačić naglašava kako će se energetskom obnovom zgrade doprinijeti smanjenju potrošnje energije za grijanje (QHnd) na godišnjoj razini (kWh/god) za 73,14 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje prije provedbe energetske obnove. Povećat će se udio OIE u apsolutnim potrebama za 67,31 posto, a smanjit će se i emisija CO2 za 93,03 posto.

Energetskom obnovom predviđa se izvedba ETICS sustava toplinske izolacije vanjskih zidova, toplinske izolacije stropova prema negrijanom tavanu, toplinske izolacije poda prema negrijanom podrumu, izolacije unutarnjih zidova prema negrijanom podrumu te zamjene dijela postojeće stolarije. Osim navedenog, predviđa se i modernizacija sustava grijanja ugradnjom energetski visokoučinkovite dizalice topline zrak-voda te kondenzacijskog plinskog uređaja (sa pripadajućom upravljačkom i regulacijskom opremom) za grijanje prostora, uz izvođenje elektroinstalacijskih krugova za napajanje i upravljanje strojarskih instalacija. Naposljetku, predviđena je i ugradnja integrirane sunčane elektrane namijene proizvodnji električne energije s ciljem smanjenja ili anuliranja vlastite potrošnje električne energije.

Varaždin, 20. listopada 2017. godine - Pozivamo Vas na treći info dan o europskim strukturnim i investicijskim fondovima u sklopu projekta „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“. Treći info dan će se održati u utorak, 24. listopada 2017. godine s početkom u 9 i 45 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin.

Projekt „Razvoj mrže podrške korisnika ESI fondova“ financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 10 – Tehnička pomoć. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.421.576,59 kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 1.208.340,10 kuna, odnosno 84,99 posto. Projekt traje 27 mjeseci, odnosno od 1. listopada 2016. do 31. prosinca 2018. godine, a provodi ga Agencija za razvoj Varaždinske županije – AZRA.

Kroz projekt „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“ pruža se savjetodavna podrška jedinicama lokalne i regionalne samouprave kao i ostalim javnopravnim tijelima na području Varaždinske županije u pripremi i provedbi projekata koji se mogu financirati iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Također, u sklopu projekta provode se različite informativne i edukativne aktivnosti namijenjene jedinicama lokalne i regionalne samouprave, javnopravnim tijelima ali i ostalim zainteresiranim skupinama, kako bi se ojačali njihovi kapaciteti za pripremu i provedbu projekata financiranih iz različitih europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Molimo Vas da svoje sudjelovanje na trećem info danu potvrdite najkasnije do 23. listopada 2017. godine na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Novi Marof, 17. listopada 2017. godine – Hvalevrijednim projektom izgradnje i opremanja bolnice upravljat će Agencija za razvoj Varaždinske županije – AZRA.

Projekt „Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof“, povećati će infrastrukturne, tehničke i ljudske kapacitete za pružanje kvalitetne bolničke palijativne skrbi u Općoj bolnici Varaždin, Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, kroz izgradnju i opremanje energetski učinkovitog spojnog objekta i trafostanice, energetsku obnovu Odjela II i III, izgradnju prometnice i opremanje Službe medicinskom opremom. Konkretno, radi se o nova 72 kreveta za palijativnu skrb, koji će ukupni broj kreveta za tu namjenu povećat na 89.

Za financiranje kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“, projekt je prijavila Opća bolnica Varaždin, kojoj je i odobreno 51,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Građevinski radovi biti će završeni u roku od šest mjeseci, nakon kojih slijedi opremanje objekta. Projekt završava 12. rujna sljedeće godine, a to je ujedno i prvi od projekata varaždinske bolnice koji se financiraju iz europskih fondova.

Početnom konferencijom, obilježen je početak projekta „Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof“, kojem je cilj povećanje isplativosti i pristupa bolničkoj skrbi za posebno ranjive skupine kroz olakšanje pristupa poboljšanim zdravstvenim uslugama i ustanovama, smanjenje opterećenosti članova obitelji te smanjenje stope bolovanja.

Konferenciji u Novom Marofu nazočili su pomoćnik ministra zdravstva Denis Kovačić, zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić i direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Lukačić, koja upravlja projektom. Lukačić je istaknuo kako projekt pridonosi poboljšanju zdravstvenog sustava u Varaždinskoj županiji, ali i jačanju gospodarstva, lokalne zajednice i društva u cjelini.

U sklopu „Europskog tjedna regija i gradova“ (European Week of Regions and Cities 2017), koji je održan u Bruxellesu od 9. do 12. listopada 2017., zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je predstavnicima država Europske unije predstavio program „Pomoć u kući starijim osobama“ koji se provodi na području Varaždinske županije.

Vugrin je održao prezentaciju u sklopu službenog posjeta Bruxellesu, u Europskom odboru regija, a na „Silver Economy“ radionici je govorio o programu pružanja raznih oblika pomoći osobama treće životne dobi, koji žive u složenim uvjetima, često su socijalno izolirani te najčešće i nemaju vlastite bliže ili daljnje rodbine koja bi mogla preuzeti o njima skrb.

- Društvo crvenog križa Varaždinske županije program „Pomoć u kući starijim osobama“ provodi u suradnji s općinama, gradovima i Varaždinskom županijom, te na taj način doprinosi poboljšanju životnog standarda i aktivno promiče socijalno poduzetništvo zapošljavajući žene starije od 45 godina. One, naime, pomažu starijoj i nemoćnoj populaciji žitelja u svakodnevnom potrebama – iznio je Vugrin.

„Silver Economy“ nastoji razviti široki raspon proizvoda i usluga upravo za starije osobe, a obuhvaća različita područja kao što su zdravlje i prehrana, slobodno vrijeme, turizam i obrazovanje.

Program putem kojeg su zaposlene gerontodomaćice izvrstan je primjer dobre prakse s područja Varaždinske županije i primjenjiv je u drugim državama članicama Europske unije.

Uz to, zamjenik Vugrin i predstavnici Agencije za razvoj Varaždinske županije (AZRA) sudjelovali su i na nizu drugih radionica, među kojima je bila i „Towards more effective EU Regional Policy“, na kojoj su predstavljeni uspješni primjeri razvoja regija u drugim državama Europske unije, a koju je organizirao Ured hrvatskih regija u Bruxellesu.

 

Bruxelles, 10. listopada 2017. – Proslavi 10. obljetnice postojanja nazočili su brojni gosti ali i hrvatske zastupnice i zastupnici u Europskom parlamentu.

Ovog se tjedna u srcu Europske unije slavi 10 godina Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu i 10 godina Predstavništva Slavonije i Baranje, zaslužne za izravnu komunikaciju s europskim tijelima koja odlučuju o odobravanju i usmjeravanju sredstava za razvojne projekte kandidirane za sredstva Europske unije.

Ured hrvatskih regija u Bruxellesu osnovala je Varaždinska županija i Agencija za razvoj Varaždinske županije AZRA d.o.o. 2007. godine s ciljem bolje integracije hrvatskih gradova i županija u europski prostor obuhvaćajući političke, ekonomske i socijalne razine društva.
-Putem Ureda njeguje se međuregionalna suradnja, razvijaju se partnerstva, potpomažu zajednički projekti na razini gradova i županija i prate zbivanja u Europskoj uniji čime se omogućava partnerima da uspješnije koriste sredstva regionalne politike i fondova Europske unije i uvjeren sam da će se aktivnosti Ureda nastaviti s jednakom ili još većom suradnjom kako bi doprinijeli snažnijem razvoju naših regija, rekao je tom prilikom zamjenik župana Robert Vugrin.

Proslavi je nazočio i direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije – AZRA-e d.o.o. Krunoslav Lukačić, koja je osnovala Ured hrvatskih regija u Bruxellesu, s ciljem pružanja tehničko-savjetodavne pomoći županijama, gradovima i općinama, partnerima Ureda.

-AZRA već 12 godina uspješno radi na privlačenju EU sredstava u Varaždinsku županiju, javnom i privatnom sektoru ne bi li osigurali što ravnomjerniji razvoj, a to nam i prema Zakonu o regionalnom razvoju, Agenciji kao regionalnom koordinataru i osnovna zadaća. Zahvaljujem na suradnji Razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje, kao i partnerima županijama Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Međimurskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj i gradovima Varaždinu, Rijeci i Koprivnici te Općini Vidovec što uspješno sudjeluju u radu najvećeg Ureda Hrvatskih regija po broju partnera, istaknuo je prilikom obraćanja sudionicima direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić, koji se zahvalio i svim dosadašnjim djelatnicima Ureda, Damiru Plešeu, Lei Poljančić, Iris Jakupić, Zvonki Gverić i Andreji Lepen koja trenutno radi u Uredu hrvatskih regija.

Obilježavanju 10 godina Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu i 10 obljetnice postojanja Predstavništva Slavonije i Baranje u Bruxellesu nazočile su hrvatske zastupnice i zastupnici u Europskom parlamentu, kojima su u znak potpore Uredu darovana domaća licitarska srca. Gosti proslave bili su oduševljeni proizvodima licitarke Slavice Gladović iz Klenovnika, čije je rukotvorine UNESCO proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva.

Ponedjeljak, 09 Listopad 2017 08:16

AZRA na Danima regionalnog razvoja i EU fondova

Varaždin, 9. listopada 2017. godine - Agencija za razvoj Varaždinske županije – AZRA i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije zajedno će raditi na izradi „Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine“, kao i procesu pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata.

Sporazum o suradnji na izradi ˝Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine˝ i procesu pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata vrijedan ukupno 21 milijun kuna, potpisali su predstavnici regionalnih koordinatora u okviru konferencije „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ u Šibeniku prošlog petka. Sporazum u okviru kojeg je AZRA-i dodijeljeno milijuna kuna potpisao direktor Krunoslav Lukačić s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijelom Žalac.

-Nacionalna razvojna strategija, strateški je dokument koji definira viziju razvoja Republike Hrvatske i glavne razvojne i strateške smjerove te jedan od glavnih temelja za izradu programskog okvira za korištenje sredstava fondova Europske unije i drugih međunarodnih izvora financiranja dostupnih Republici Hrvatskoj u razdoblju do 2030. godine. Agenciji za razvoj Varaždinske županije ovo je još jedno važno priznanje u ulozi regionalnog koordinatora jer postajemo ključni partner Ministarstvu u izradi ove strategije, rekao je prilikom potpisivanja direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Lukačić. Lukačić je istaknuo kako će se „Nacionalna razvojna strategija do 2030. godine“ izrađivati u participativnom procesu koji se temelji na sudjelovanju građana Varaždinske županije, stručne javnosti i svih društveno-relevantnih partnera, poštujući transparentnost, javnu dostupnost i raspoloživost informacija vezanih za proces pripreme, izrade, provedbe, praćenja, izvješćivanja, financiranja i vrednovanja Strategije.

Konferencija „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ organizirana je u okviru informativnih aktivnosti Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, s ciljem razmjene iskustava te povezivanja i  jačanja suradnje svih razina na realizaciji što većeg broja projekata. Na taj se način dodatno razvijaju slabije razvijena područja u Republici Hrvatskoj i smanjuju regionalne razvojne nejednakosti ulaganjem u budućnost, poticanjem stvaranja radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, bolje kvalitete života i održivog razvoja.

Sudionicima konferencije predstavljene su Izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske, nacionalni programi financiranja projekata jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i dosadašnji rezultati. Kroz dvanaest predavanja i radionica bilo je riječi i o aktualnim mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova, kao i programima europske teritorijalne suradnje. Kao primjer dobre prakse održana je radionica na temu regionalnog razvoja Slovačke uz pomoć EU fondova, o kojoj je govorio potpredsjednik Vlade Slovačke Republike, Peter Pellegrini.

Konferenciji su nazočili zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Larisa Križan Breljak te Krunoslav Lukačić, Krunoslav Blaži i Maja Lehman iz AZRA-e.

U sklopu projekta „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“ AZRA d.o.o. je organizirala okrugli stol na temu „EU pogodnosti za javni sektor“, kako bi se informirao javni sektor o mogućnostima financiranja projekata sredstvima EU fondova u nadolazećem razdoblju.

Okrugli stol je okupio predstavnike javnog sektora, predstavnike gradova i općina, škola i društava kojima su zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin te koordinatorica za EU projekte i informiranje iz Studentskog centra Varaždin Ana Cecelja i direktor TKIC-a d.o.o. Damjan Županić kroz uspješne projekte predstavili korištenje ESI fondova za održivi razvoj regije.

-Ovo je prvi od tri okrugla stola koji se održavaju u Varaždinskoj županiji u organizaciji AZRA-e po projektu „Razvoj mreže podrške korisnike ESI fondova“. Osim okruglih stolova, održat će se i Info dani kako bi se sva javno-pravna tijela upoznala s mogućnostima koje im pruža korištenje ESI fondova u programskom razdoblju 2014.-2020., i da bi im se približila prijava na EU fondove uz pomoć Agencije za razvoj Varaždinske županije – AZRA-e, istaknuo je na početku direktor Agencije Krunoslav Lukačić. - AZRA kao regionalni koordinator za Varaždinsku županiju sve više postaje produžena ruka Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, u pružanju pomoći svima zainteresiranima u pripremi i provedbi projekata iz europskih fondova. U tijeku je i javni poziv za pripremu projektne i tehničke dokumentacije za općine i gradove s područja županije gdje AZRA ima ulogu provedbe cjelokupnog natječaja. Vjerujem da će se ovakva praksa nastaviti u budućnosti i da ćemo svi zajedno na taj način biti još uspješniji u privlačenju sredstava iz EU, ne bi li uspješno razvijali Varaždinsku županiju, zaključio je Lukačić koji je istaknuo kako je zahvaljujući dugogodišnjem stručnom radu visokoobrazovanih zaposlenika, AZRA u posljednjih mjeseci privukla 80 milijuna kuna u Varaždinsku županiju, dok je za jedinice lokalne samouprave izvan naše županije privučeno 10 milijuna kuna.

-Naš cilj i obveza je javiti se na sve natječaje gdje je to moguće, a ovdje u Lepoglavi smo došli pokazati na koji način možemo pružiti tehničku potporu jedinicama lokalne samouprave i ljudima koji rade u javnom sektoru na temelju provedenih i projekata u realizaciji, rekao je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, govoreći o metodologiji pripreme dokumentacije i prijavak projekta Ja mogu za financiranje sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je 48 mjeseci, a ukupna vrijednost iznosi 10.691.224,80 kuna.

Varaždinska županija zajedno s partnerskom Međimurskom i Koprivničko-križevačkom županijom provodi projekt Projekt razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Promet 2007.-2013., vrijednosti gotovo 5,2 milijuna kuna. Projekt je predstavio zamjenik župana Robert Vugrin, koji je istaknuo da se projektom želi formirati Master plan kao strateški dokument koji nudi rješenja za prometni razvoj regije. –Integrirani prijevoz putnika je novi sustav lokalnog i regionalnog javnog prijevoza koji integrira sva postojeća vozila u javnom prijevozu. Prednost je jedinstveni tarifni sustav, s jednom kartom se dolazi s mjesta A na mjesto B, radit će se zajednički terminali i stajališta koja omogućuju lakše predsjedanje, sinkronizirat će se vozni redovi da se smanjila čekanja, pojasnio je zamjenik župana Robert Vugrin, govoreći o projektu kojemu je okosnica željeznica zbog ekološkog i ekonomskog najprihvatljivijeg modela prijevoza.

Koordinatorica za EU projekte i informiranje iz Studentskog centra Varaždin Ana Cecelja predstavila je projekt Sveučilišni kampus Varaždin, faza III –Studentski dom s pratećim sadržajima, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u vrijednosti od 143.151.413,61 kuna. Damjan Županić predstavio je Turističko kulturno-informativni centar Lepoglava kao primjer dobre prakse vrijedan gotovo milijun kuna, dobivenih od iz programa PHARE 2005 i Tehnološki centar drvne industrije Lepoglava čija je vrijednost 88.378.921,92 kuna, financiranih od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u stopostotnom iznosu.

Okruglom stolu je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave, Hrvoje Kovač koji je istaknuo svoje zadovoljstvo što serija okruglih stolova kreće upravo iz Lepoglave. -To je i logično mjesto početka zbog činjenice kako je Lepoglava provela preko 20 projekata s europskim predznakom, a kad se tome doda vrlo uspješna konkurentnost lepoglavskih organizacija civilnog društva, ova brojka se penje i preko 30 odobrenih i uspješno implementiranih projekata. Zbog svega toga, Lepoglava ima zaista puno toga za ponuditi u kontekstu razmjene znanja i iskustva, ali i primati isto od kolega iz drugih gradova i općina te javnih ustanova naše županije, rekao je Kovač uz naglasak na zajednički potencijal javnog-pravnog sektora za privlačenje novaca na sjever Hrvatske.