Četvrtak, 26 Srpanj 2018 13:42

Završila energetska obnova OŠ Veliki Bukovec: uloženo 5,4 milijuna kuna iz EU, Varaždinske županije i Ministarstva regionalnoga razvoja

Učenici i djelatnici Osnovne škole Veliki Bukovec će, zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz EU, kao i sredstvima Varaždinske županije i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, od nove školske godine raditi u daleko boljim uvjetima, a uz to će godišnje ostvarivati značajne uštede toplinske energije.

U srijedu, 25. srpnja ove godine u prostorijama škole, održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade OŠ Veliki Bukovec“, čija je ukupna vrijednost 5.463.319 kuna, a tehničku pomoć u upravljanju projektom pruža AZRA d.o.o.

Od ukupnog iznosa 2.987.447,06 kuna ili 55,62 posto su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 –
Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Varaždinska županija je projekt financirala s 907.372,47 kuna, dok je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije izdvojilo 1.427.718,62 kuna. Osim što je na školskoj zgradi zamijenjena vanjska stolarija i povećana toplinska zaštita ovojnice zgrade, ugrađen je novi, visokoučinkovit sustav grijanja, kao i fotonaponski moduli za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

-U Osnovnu školu Veliki Bukovec uloženo je više od 5,4 milijuna kuna zahvaljujući EU projektu koji je pokrenula Varaždinska županija, osigurala novac za projektnu dokumentaciju, a potom ga i sufinancirala. Moram reći da je ovo jedan od zadnjih EU projekata koji je sufinanciralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU po starom modelu. Nažalost, aktualna Vlada je taj model u međuvremenu ukinula, a novoga još uvijek nema. Zahvaljujemo Ministarstvu regionalnoga razvoja, a ujedno se nadamo da će Vlada Andreja Plenkovića donijeti odluke o daljnjem praćenju EU projekata. Naime, ovime u Varaždinskoj županiji završava prvi val energetske obnove škola, ali se ulaganja nastavljaju ovoga ljeta. Krenut će radovi u pet škola za čiju smo energetsku obnovu već povukli 7,1 milijun kuna bespovratnih EU sredstava. S obzirom na izostanak podrške s državne razine, tih pet projekata ukupno vrijednih 13,3 milijuna kuna ćemo sufinancirati sami, jer ne možemo dopustiti da propadne već dobiveni EU novac, rekao je tom prilikom zamjenik župana Tomislav Paljak, koji je nazočio konferenciji.

Osnovna škola Veliki Bukovec je nakon Osnovne škole Bednja i Srednje škole Novi Marof treća škola koja je energetski obnovljena bespovratnim EU sredstvima. U sve tri škole uloženo je gotovo 9,3 milijuna kuna, od čega je gotovo 5 milijuna kuna bespovratnog EU novca, dok su Varaždinska županija i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU osigurali 4,2 milijuna kuna.

U Osnovnoj školi Veliki Bukovec poboljšani su uvjeti rada, ali će biti ostvarene i značajne uštede. -Osim što je škola dobila lijepu i veselu fasadu, posebno je važno što će ostvarivati velike uštede na potrošnji električne energije i grijanja. Uštede toplinske energije za grijanje/hlađenje iznosit će 52,99 posto na godišnjoj razini u odnosu dosadašnju godišnju potrošnju. Osim toga, došlo je do povećanja udjela obnovljivih izvora energije za 49,73 posto, a uz to će doći do smanjenja emisija CO2 za 69,74 posto – rekla Željka Marković-Bilić, ravnateljica OŠ Veliki Bukovec koju pohađa 264 učenika.

Završnoj konferenciji projekta „Energetska obnova zgrade OŠ Veliki Bukovec“ prisustvovali su direktor AZRA-e d.o.o. Borko Mikić i ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži.

Posljednja izmjena: Ponedjeljak, 14 Siječanj 2019 22:08

Image Gallery

{gallery}210{/gallery}

×

TOP

Datum i vremenska prognoza

Datum i vremenska prognoza