Ponedjeljak, 23 Listopad 2017 13:26

Kreće energetska obnova Srednje škole Novi Marof

Kreće energetska obnova Srednje škole Novi Marof

Varaždin, 23. listopada 2017. godine - Ovo je prvi ugovor o energetskoj obnovi škola čiji je osnivač Varaždinska županija, a koji se sufinanciraju EU novcem, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ujedno je riječ o prvom ugovoru potpisanom u Hrvatskoj, a nakon Srednje škole Novi Marof, radovi će početi u osnovnim školama Veliki Bukovec i Bednja, najavio je župan Čačić.

S ciljem smanjenja potrošnje energije energetskom obnovom zgrade javnog sektora u kojoj se odvija odgojno-obrazovna djelatnost, Srednja škola Novi Marof je uz pomoć Agencije za razvoj Varaždinske županije – AZRA-e na natječaj prijavila energetsku obnovu zgrade škole. Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna kuna, od čega će Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) biti financirano 678 tisuća kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurat će 306 tisuća kuna, dok će iz županijskog proračuna biti izdvojeno 413 tisuća kuna.

Planirani radovi započet će ovog tjedna, a prethodilo im je današnje potpisivanje Ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi Srednje škole Novi Marof, koje je potpisala ravnateljica škole Jasminka Behin sa Građevinarstvom Stipić u Županijskoj palači u Varaždinu. Vrijednost radova smanjena je u postupku javne nabave, pa sad iznosi oko 1,4 milijuna kuna. Prilikom potpisivanja ugovora, ravnateljica Behin je istaknula da se radi o obnovi cijele školske zgrade; fasade, stolarije i krovišta koje će biti sanirano uz pomoć Varaždinske županije.

Potpisivanju Ugovora nazočila je županijska i gradska vlast Novog Marofa, kao i Krunoslav Lukačić, direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije – AZRA, koja pruža tehničku pomoć u upravljanju projektom. Lukačić naglašava kako će se energetskom obnovom zgrade doprinijeti smanjenju potrošnje energije za grijanje (QHnd) na godišnjoj razini (kWh/god) za 73,14 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje prije provedbe energetske obnove. Povećat će se udio OIE u apsolutnim potrebama za 67,31 posto, a smanjit će se i emisija CO2 za 93,03 posto.

Energetskom obnovom predviđa se izvedba ETICS sustava toplinske izolacije vanjskih zidova, toplinske izolacije stropova prema negrijanom tavanu, toplinske izolacije poda prema negrijanom podrumu, izolacije unutarnjih zidova prema negrijanom podrumu te zamjene dijela postojeće stolarije. Osim navedenog, predviđa se i modernizacija sustava grijanja ugradnjom energetski visokoučinkovite dizalice topline zrak-voda te kondenzacijskog plinskog uređaja (sa pripadajućom upravljačkom i regulacijskom opremom) za grijanje prostora, uz izvođenje elektroinstalacijskih krugova za napajanje i upravljanje strojarskih instalacija. Naposljetku, predviđena je i ugradnja integrirane sunčane elektrane namijene proizvodnji električne energije s ciljem smanjenja ili anuliranja vlastite potrošnje električne energije.

×

TOP

Datum i vremenska prognoza

Vremenska prognoza

Varazdin

Datum i vremenska prognoza