Ponedjeljak, 09 Listopad 2017 08:16

AZRA na Danima regionalnog razvoja i EU fondova

Varaždin, 9. listopada 2017. godine - Agencija za razvoj Varaždinske županije – AZRA i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije zajedno će raditi na izradi „Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine“, kao i procesu pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata.

Sporazum o suradnji na izradi ˝Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine˝ i procesu pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata vrijedan ukupno 21 milijun kuna, potpisali su predstavnici regionalnih koordinatora u okviru konferencije „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ u Šibeniku prošlog petka. Sporazum u okviru kojeg je AZRA-i dodijeljeno milijuna kuna potpisao direktor Krunoslav Lukačić s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijelom Žalac.

-Nacionalna razvojna strategija, strateški je dokument koji definira viziju razvoja Republike Hrvatske i glavne razvojne i strateške smjerove te jedan od glavnih temelja za izradu programskog okvira za korištenje sredstava fondova Europske unije i drugih međunarodnih izvora financiranja dostupnih Republici Hrvatskoj u razdoblju do 2030. godine. Agenciji za razvoj Varaždinske županije ovo je još jedno važno priznanje u ulozi regionalnog koordinatora jer postajemo ključni partner Ministarstvu u izradi ove strategije, rekao je prilikom potpisivanja direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Lukačić. Lukačić je istaknuo kako će se „Nacionalna razvojna strategija do 2030. godine“ izrađivati u participativnom procesu koji se temelji na sudjelovanju građana Varaždinske županije, stručne javnosti i svih društveno-relevantnih partnera, poštujući transparentnost, javnu dostupnost i raspoloživost informacija vezanih za proces pripreme, izrade, provedbe, praćenja, izvješćivanja, financiranja i vrednovanja Strategije.

Konferencija „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ organizirana je u okviru informativnih aktivnosti Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, s ciljem razmjene iskustava te povezivanja i  jačanja suradnje svih razina na realizaciji što većeg broja projekata. Na taj se način dodatno razvijaju slabije razvijena područja u Republici Hrvatskoj i smanjuju regionalne razvojne nejednakosti ulaganjem u budućnost, poticanjem stvaranja radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, bolje kvalitete života i održivog razvoja.

Sudionicima konferencije predstavljene su Izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske, nacionalni programi financiranja projekata jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i dosadašnji rezultati. Kroz dvanaest predavanja i radionica bilo je riječi i o aktualnim mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova, kao i programima europske teritorijalne suradnje. Kao primjer dobre prakse održana je radionica na temu regionalnog razvoja Slovačke uz pomoć EU fondova, o kojoj je govorio potpredsjednik Vlade Slovačke Republike, Peter Pellegrini.

Konferenciji su nazočili zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Larisa Križan Breljak te Krunoslav Lukačić, Krunoslav Blaži i Maja Lehman iz AZRA-e.

Image Gallery

{gallery}165{/gallery}

×

TOP

Datum i vremenska prognoza

Vremenska prognoza

Varazdin

Datum i vremenska prognoza