Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 14:02

Održana uvodna konferencija energetske obnove škola Novi Marof, Veliki Bukovec i Bednja

Varaždin, 18. rujna 2017. – U Županijskoj palači u Varaždinu održana je uvodna konferencija projekata Energetska obnova zgrade Osnovne škole Veliki Bukovec, Energetska obnova zgrade Osnovne škole Franje Serta Bednja i Energetska obnova zgrade Srednje škole Novi Marof, kojima Agencija za razvoj Varaždinske županije – AZRA, pruža tehničku pomoć u upravljanju projektima.

Na konferenciji su ravnateljice škola Željka Marković Bilić, Sanja Majcen i Jasminka Behin predstavile projekte koji će školama uštediti školama do 70 posto toplinske energije za grijanje te tako postići isplativu energetsku učinkovitost.
Riječ je o projektima čija ukupna vrijednost iznosi 9.294.781,91 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj (EFRR) sufinancira iznos u vrijednosti od 4.951.962,21 kuna, a preostali iznos od 4.342,819,70 kuna Varaždinska županija, koja je ujedno i osnivač spomenutih škola.

Projekte su predstavili ravnateljica Srednje škole Novi Marof Jasminka Behin, ravnateljica Osnovne škole Veliki Bukovec Željka Marković-Bilić te ravnateljica Osnovne škole Franje Serta Bednja Sanja Majcen, a predstavljanju su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, Branislav Hartman iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa svojim suradnicima te predstavnici Agencije za razvoj Varaždinske županije.

Prisutne je pozdravio zamjenik župana Tomislav Paljak izrazivši zadovoljstvo spomenutim projektima te istaknuvši benefite energetske obnove. - Provedbom projekata izvest će se radovi energetske obnove na OŠ Veliki Bukovec, OŠ Franje Serta Bednja te SŠ Novi Marof. Sva tri projekta su u postupku javne nabave, a riječ je o kompletnoj obnovi zgrada - toplinskoj izolaciji, obnovljivim izvorima energije, unutarnjoj i vanjskoj stolariji, dakle svemu onome što će u konačnici dovesti do maksimalnih ušteda energije. Po vrijednosti najveći je projekt obnove OŠ Veliki Bukovec, koji je vrijedan 5.463.319,98 kuna, zatim slijedi projekt OŠ Franje Serta Bednja vrijedan 2.204.671,75 kuna, dok je najmanji projekt energetske obnove SŠ Novi Marof, vrijedan je 1.626.790,18 kuna. U pitanju su ozbiljni novci i, kad se sve to provede, zgrade će biti učinkovite i moći će se računati na kasnije uštede – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak dodavši da je Varaždinska županija, kad je u pitanju školstvo, u samom vrhu. 

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek je istaknuo da je energetska učinkovitost veoma bitna, jer se njome smanjuju troškovi poslovanja kako bi imali što više novaca za druge projekte u školstvu. - Kada govorimo o energetskoj učinkovitosti, zapravo govorimo o načelu dobrog gospodarenja – napomenuo je pročelnik Huđek.

Ravnateljica OŠ Veliki Bukovec Željka Marković Bilić također je izrazila zadovoljstvo spomenutim projektom. - Našu školu trenutno polazi 264 učenika i jedna smo od škola koje nemaju jednosmjensku nastavu. Zgrada nam je stara pedesetak godina i došlo je vrijeme za obnovu. U obnovu smo krenuli prošle godine s promjenom stolarije na jednoj strani škole, a sad obnavljamo sve ostalo. Na školi imamo jako velike zahvate, od promjene krovišta na sportskoj dvorani, promjene stolarije, pa sve do cjelokupne fasade, a puno radimo i na obnovljivim izvorima energije – rekla je ravnateljica Marković-Bilić.

Ravnateljca SŠ Novi Marof Jasminka Behin naglasila je da se radi o najvrednijem projektu dosad, a kojim će se učenicima omogućiti kvalitetniji rad u školi te rad u jednoj smjeni, koji ne bi mogli zadržati bez novih prostora. - Unutarnje uređenje je gotovo, učenici su ušli u školu, no da bi se to upotpunilo treba i vanjsko uređenje, odnosno promjena stolarije, fasade i krovišta. Krovište nije bilo predmet natječaja EU fondova, ali je Županija pomogla u tom dijelu, tako da ćemo moći instalirati i solarnu elektranu te time znatno uštedjeti, ali i osigurati sigurnije uvjete rada i za učenike i za nastavnike – napomenula je ravnateljica Behin.

-Osnovna škola Franje Serta iz Bednje kroz ovaj će projekt obnoviti stari dio škole, i samim time smanjiti dosadašnju potrošnju energije za 69 posto. Istaknula bih kako škola na krovu ima postavljenu solarnu elektranu. Ovim projektom energetske obnove postavit će se i toplinska izolacija vanjskog i unutarnjeg zida grijanog prostora, toplinska izolacija stropa i poda, zamijenit će se postojeća stolarija, ugraditi toplinski kolektori i postaviti regulacija grijanja, pojasnila je ravnateljica Sanja Majcen.

Posljednja izmjena: Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 14:23

Image Gallery

{gallery}160{/gallery}

×

TOP

Datum i vremenska prognoza

Vremenska prognoza

Varazdin

Datum i vremenska prognoza