Petak, 08 Rujan 2017 08:10

U Općoj bolnici Varaždin započeli radovi po europskom projektu izgradnje i opremanja Službe Novi Marof

Novi Marof, 8. rujna 2017. godine - Kako bi se povećali infrastrukturni, tehnički i ljudski kapaciteti za pružanje kvalitetne bolničke palijativne skrbi, u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu započela je provedba europskog projekta ''Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof'', kojeg je ove godine za prijavu na Europske strukturne i investicijske fondove pripremila Opća bolnica Varaždin.

Ukupna vrijednost projekta čijom provedbom Agencija za razvoj Varaždinske županije – AZRA upravlja je 51.555.381,06 kuna, dok ukupni prihvatljivi troškovi iznose 51.545.743,56 kuna, koji će u potpunosti biti financirani bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program ''Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. Naznačeno vrijeme provedbe projekta izgradnje i opremanja objekta koji će omogućiti kvalitetniju skrb o pacijentima s najtežim dijagnozama je od 12. ožujka 2015. do 12. rujna 2018. godine.

Svečanosti u povodu početka radova nazočili su saborski zastupnik Anđelko Stričak, pomoćnik ministra zdravstva Denis Kovačić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, gradonačelnik Grada Novi Marof Siniša Jenkač, i direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Lukačić koji je istaknuo kako će ovaj projekt doprinijeti isplativosti i pristupu bolničkoj skrbi za posebno ranjive skupine kroz olakšanje pristupa poboljšanim zdravstvenim uslugama i ustanovama, smanjenju opterećenosti članova obitelji te smanjenju stope bolovanje. Osim toga, Lukačić je naglasio kako realizacija projekta donosi uštedu energenata, smanjenje troškova tekućeg i investicionog održavanja, omogućava zapošljavanja zdravstvenih kadrova potrebnih profila, povećanje smještajnih kapaciteta i funkcionalnih sadržaja koji Bolnici nedostaju, omogućava pristup osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a to su elementi koji će učiniti novi odjel palijativne skrbi primjerom dobre prakse drugim bolnicama u regiji gdje će se stjecati praktična iskustava medicinskog i nemedicinskog osoblja iz područja palijative.

Prema projektu, u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof napokon će biti dovršen i opremljen objekt koji omogućuje kvalitetniju skrb o pacijentima s najtežim dijagnozama. Riječ je o projektu od regionalnog, ali i nacionalnog značaja. S izgradnjom i opremanjem novog spojnog objekta broj kreveta za palijativnu skrb će se povećati na ukupno 89, a time će u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj biti dovoljno kapaciteta za skrb o teško bolesnima. To je istovremeno značajan doprinos rješavanju problema nedostatnih kapaciteta za palijativnu skrb na području cijele Hrvatske. Procjenjuje se da u Hrvatskoj čak između 26 tisuća i 46 tisuća pacijenata godišnje treba neki od oblika palijativne skrbi. Novi objekt će biti bruto površine od gotovo 3 tisuće četvornih metara, a nalazit će se na slobodnom prostoru između postojećih zgrada Odjela II i Odjela III. Uz nove krevete za palijativnu skrb, Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof  ovim će projektom dobiti i suvremeno opremljenu patologiju, bazen za fizikalnu terapiju, kao i modernu medicinsku opremu i aparate za dijagnostičko liječenje.

Posljednja izmjena: Četvrtak, 26 Listopad 2017 12:54

Image Gallery

{gallery}156{/gallery}

×

TOP

Datum i vremenska prognoza

Datum i vremenska prognoza