Ponedjeljak, 12 Lipanj 2017 12:01

Ured hrvatskih regija jača mrežu suradnje s uspješnim europskim regionalnim uredima i mrežama

Ured hrvatskih regija u proteklom se razdoblju snažnije fokusirao na međusobno umrežavanje i suradnju s drugim europskim regijama i uredima, koji imaju pozitivna i uspješna iskustva u privlačenju sredstava iz EU fondova, te realiziranju ključnih infrastrukturnih, društvenih, gospodarskih, ali i inovativnih projekata. S tim ciljem, ali kako bi još uspješnije zastupao interese svojih partnera, sve su  češći sastanci i uključivanje u nove mreže koje mogu donijeti konkretne rezultate za sve partnere, te Varaždinskoj županiji, posebno s irskim, poljskim, belgijskim, talijanskim, ali i hrvatskim uredima i uredima koji predstavljaju susjedne zemlje Hrvatskoj. Ured je aktivan u mrežama na području obrazovanja, energije, kulture, transporta, startupova, hrane,  istraživanja i inovacija, smart cities, turizma, dok s drugim europskim regijama izmjenjuje iskustva u pripremi i provedbi EU projekata iz različitih područja.

Također, ove će godine Ured hrvatskih regija sudjelovati u rekordnoj zastupljenosti u čak 5 partnerstava s drugim europskim regijama na Europskom tjednu regija i gradova, najvećoj europskoj javnoj manifestaciji, koja se održava od 9. do 12. listopada u Bruxellesu. Na Europskom tjednu sudjeluje oko 6000 sudionika i 600 govornika iz cijele Europe i šire, održava se oko 100 radionica, rasprava, izložbi i događanja namijenjenih umrežavanju na temu razvoja regija i gradova, a Odbor regija koji je organizator, svake godine program manifestacije prilagodi specifičnim pitanjima koja su na dnevnom redu EU-a.

Ured hrvatskih regija, zajedno sa svojim partnerima, Osječko-baranjskom županijom, Krapinsko-zagorskom županijom, Gradom Rijekom te Varaždinskom županijom, sudjelovat će s drugim regijama iz Poljske, Italije, Francuske, Engleske, AP Vojvodine, BiH, Grčke, Nizozemske, Slovenije, Irske, u 5 radionica na različite teme, od energije i održivog energetskog razvoja, klimatskih promjena i izazova, važnosti uključivanja u europske mreže, starenja populacije te važnosti regionalne politike i uloge LAG-ova, a svako partnerstvo treba organizirati i jedan local event u svojoj zemlji. U srpnju se otvaraju registracije za sve zainteresirane sudionike koji se žele prijaviti za sudjelovanje na radionicama, konferencijama ili drugim događanjima u sklopu Europskog tjedna.

Uz suradnju s europskim regijama, Ured surađuje i ostalim hrvatskim predstavnicima i institucijama u Bruxellesu (HGK, HTZ), regionalnim uredima, ali i sa susjednim regijama, s kojima dijelimo zajednička područja interesa i mogućnosti suradnje, posebno kroz regionalne razvojne agencije.

Početkom lipnja Ured hrvatskih regija organizirao je petodnevno studijsko putovanje u Bruxellesu za predstavnike Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije i Zagrebačke županije. Svrha studijskog putovanja bila je stjecanje novih znanja o ESI fondovima, stvaranje novih kontakata s drugim europskim regijama, otvaranje mogućnosti daljnje suradnje na EU projektima, upoznavanje primjera dobre prakse, ali i jačanje kapaciteta na regionalnoj razini. Također, predstavnici Regionalne razvojne agencije željeli su razmijeniti iskustva i kontakte s kolegama iz Portugala, Irske i Grčke za planiranje sljedećeg studijskog putovanja u jednu od tih zemalja, u sklopu projekta kojeg provode.

Tako su održani sastanci s predstavnicima Irskog regionalnog ureda, sa stalnim predstavništvom Portugala te belgijskom razvojnom agencijom na temu regionalnoga i ruralnog razvoja te iskustva u financiranju projekata iz EU fondova. Održani su i sastanci s direktorom predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Belgiji, sastanak s veleposlanikom i suradnicima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji te s direktoricom i suradnicima Predstavništva HGK u Bruxellesu.

Također, Ured sudjeluje na brojnim konferencijama, radionicama i događanjima na kojima može umrežiti svoje partnere i steći nove kontakte, pa je tako  sudjelovao i na nedavno održanoj dvodnevnoj ESF konferenciji u Bruxellesu na temu projektnih mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda, jačanja transnacionalne suradnje, međusobne razmjene iskustava, budućih izazova koje donosi ESF, a također održani su različiti treninzi i edukacije. Na ovogodišnjem izdanju konferencije sudjelovalo je preko 250 sudionika iz 27 europskih zemalja. Stoga je s ciljem stvaranja novih kontakata i stjecanja novih znanja sudjelovala i voditeljica Ureda hrvatskih regija, između ostalog kako bi što bolje mogla prezentirati partnerima Ureda mogućnosti koje im stoje na raspolaganju za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda.

Posljednja izmjena: Ponedjeljak, 12 Lipanj 2017 12:14

Image Gallery

{gallery}141{/gallery}

×

TOP

Datum i vremenska prognoza

Datum i vremenska prognoza