Petak, 17 Veljača 2017 11:17

Natječaj za podmjeru 7.4 od 50 milijuna eura otvara se 20. veljače

Nakon dvije godine čekanja, 20. veljače otvara se natječaj Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju vezano iz Programa ruralnog razvoja, mjera 7. „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, podmjera 7.4. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.
Kako je rečeno na današnjem sastanku s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Agencije, kojeg je u Županijskoj palači organizirala AZRA, Podmjera 7.4 u sklopu programa ruralnog razvoja namijenjena je razvoju, obnovi i izgradnji lokalne infrastrukture.


Kad se govori o lokalnoj infrastrukturi, govori se o dječjim vrtićima, igralištima, društvenim i kulturnim domovima, informativnim centrima. U ovom natječaju koji će se otvoriti 20. veljače bit će dostupno 50-ak milijuna eura. To je prvi natječaj za koji se već gotovo dvije godine čeka da se objavi.
- Interes s terena je ogroman što se tiče ovog natječaja. Stoga smo po jedinicama lokalne samouprave po Hrvatskoj krenuli prezentirati novosti u načinu provedbe natječaja. Cilj Ministarstva je doći od kraja natječaja do ugovora s korisnicima u roku od 120 dana. To je nešto što je dosad bilo gotovo nemoguće s obzirom na to da se mjera 4.1 objavljena u 2015. de facto ugovorila tek prije mjesec dana - rekao je na sastanku pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić.


Kako je istaknuo direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić, ova radionica od pomoći je svim jedinicama lokalne samouprave kako bi mogli razjasniti sve one nejasnoće koje bi se mogle javiti prilikom prijave projekata na natječaje.
- Kao agencija imamo ugovore s određenima općinama i gradovima za pripremu i provedbu projekata kako bi što spremnije i što brže mogli sve prijaviti na natječaje. Alokacija za ovu mjeru u ovome natječaju je svega  50 milijuna eura. Ukoliko uzmemo u obzir da u RH imamo 428 općina i 127 gradova koji se mogu prijaviti na navedenu mjeru, a isto tako se mogu javiti i udruge te poduzeća u vlasništvu JLS-a, tada dolazimo do zaključka da je 50 milijuna eura nedostatan iznos za sve. Prijava će biti puno, stoga moramo biti spremni da čim prije prijavimo projekte na natječaj. Ovo je prvi takav sastanak i zahvaljujem i Ministarstvu poljoprivrede, odnosno pomoćniku ministra Krešimiru Ivančiću koji je našao vremena i spremnosti da ovo odradi za jednice lokalne samouprave Varaždinske županije - naveo je Lukačić.
Ivančić je istaknuo kako se radi na tome da se maksimalno olakša cijeli postupak, osobito što se tiče administrativnog dijela.
- Naš interes je, a to smo se i obvezali u sklopu partnerskog sporazuma koji imamo, smanjiti administrativni teret za korisnika. To znači ne pitati za nepotrebnu dokumentaciju, ne raditi tzv. "gold plating", da se do sredstava Europske unije može doći. Samo je potrebno tražiti dokumentaciju koja je nužna, a drugi dio dokumentacije prikupiti unutar sustava, kao što smo sad radili na natječajima za mjere 6.1 i 6.3, gdje je Agencija tražila od drugih institucija dokumentaciju koju bi inače tražila od korisnika. To su značajna poboljšanja u sustavu koja su se već trebala implementirati i ranije, ali implementiraju se sad - pojasnio je.
Postavljeno je i pitanje što s projektima koji su bili spremni prije dvije godine te hoće li i oni sada doći na red.
- Pitanje je cjelokupne dokumentacije koja je bila pripremljena. Ako su građevinske dozvole još uvijek važeće, oni se mogu prijaviti i u sklopu ovog natječaja. Ono što je ograničavajući faktor je veličina investicije. Maksimalni iznos javnih sredstava koji može biti dostupan za takvu namjenu je milijun eura. To je ograničavajući faktor, ali bio je jedini uvjetni način da postignemo mogućnost ulaganja u takvu infrastrukturu, da se s Komisijom obvežemo na jasnu granicu gdje prestaje lokalna infrastruktura, a gdje počinje velika infrastruktura - naveo je pomoćnik ministra.
Program ruralnog razvoja nije naimjenjen samo poljoprivrednicima, što se često poistovjećuje. Taj program je puno širi, a interes je, naglasio je Ivančić, da ljudima omoguće uvjete života u ruralnim područjima kakve imaju u urbanim područjima, kako se ne bi događala depopulacija koja se nažalost događa.
- Dakle, treba ulagati i u druge aspekte, osim same poljoprivrede. Objava natječaja je 20. veljače, a prijave će se početi zaprimati oko 15. travnja kako bi ljudima dali primjeren rok da pogledaju natječaj i pripreme svoje projekte u skladu s natječajem - zaključio je Ivančić.

Sastanak je organiziran u sklopu projekta „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“, koji AZRA provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 10 -Tehnička pomoć, vrijednosti gotovo 1,5 milijuna kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 85%, dok se preostalih 15% financira iz proračuna AZRA-e d.o.o.
Projekt traje do 31. prosinca 2018. godine i u tom će se periodu provoditi aktivnosti pružanja pomoći javnopravnim tijelima te općinama i gradovima s područja Varaždinske županije, kao i samoj Županiji i to kroz dvije osnovne vrste aktivnosti; kroz savjetodavnu podršku za pripremu i provedbu projekata financiranih iz europskih strukturnih i investicijskih fondova te kroz informativno-edukativne aktivnosti.
Od početka provedbe projekta, 1. listopada do sada, AZRA d.o.o. je održala niz individualnih sastanaka s javnopravnim tijelima u svrhu njihovog poticanja za prijavu na različite natječaje raspisane iz strukturnih i investicijskih fondova te je pružila savjetodavnu podršku za pripremu 4 projektna prijedloga različitim javnopravnim tijelima s područja Varaždinske županije.
Riječ je o pripremi projekta Model razvoja potencijala i praćenja darovitih učenika Varaždinske županije koji je Varaždinska županija prijavila u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., vrijednosti gotovo milijun kuna.


AZRA također pruža savjetodavnu podršku za pripremu projekta Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji, na kojem je prijavitelj Varaždinska županija, dok je partner na projektu Dom zdravlja Varaždinske županije, čiji je maksimalni iznos bespovratnih sredstava za Varaždinsku županiju preko 11 milijuna kuna.
AZRA je pružala i savjetodavnu podršku u pripremi nekoliko projekata energetske učinkovitosti škola prijavljenih na natječaj Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, vrijednosti gotovo 10 milijuna kuna.
Isto tako, iz skupine informativno-edukativnih aktivnosti do sada je organiziran jedan informativni dan o europskim socijalnim i investicijskim fondovima. Također, uskoro je u planu organizacija drugog informativnog dana, okruglog stola, kao i edukacije za javnopravna tijela iz područja državnih potpora.


- Sve su to mogućnosti koje besplatno nudimo JLS-ima s područja Varaždinske županije, što bi trebala biti ogromna pomoć i iskorak prema našim općinama i gradovima, posebno ako se uzme u obzir činjenica da se AZRA financira od strane Županije samo 35%, dok ostalo ostvarujemo na tržištu - ističe direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić te još jednom poziva sve zainteresirane prijavitelje, općine i gradove s područja Varaždinske županije i sva ostala javnopravna tijela od interesa za gospodarski i društveni razvitak Varaždinske županije koja se financiraju iz lokalnih/regionalnih proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave s područja Varaždinske županije, da se s povjerenjem obrate AZRA-i za potrebnu pomoć i prijavu njihovih projekata.

 

Posljednja izmjena: Ponedjeljak, 20 Veljača 2017 14:26

×

TOP

Datum i vremenska prognoza

Datum i vremenska prognoza