Srijeda, 23 Siječanj 2019 08:22

Da bismo bili maksimalno poduzetni moramo si postaviti prave ciljeve

Written by

Rijetko što u nama budi tako dobar osjećaj kao saznanje da smo najbolje iskoristili svoj radni dan. Dakako, sve počne jasnom slikom o onome što zapravo tog dana namjeravamo postići. Nakon radnog dana vraćamo se kući znajući da smo s liste obaveza prekrižili sve one koje smo trebali, a posljednično tome unaprijed znamo koje nas obaveze čekaju idućeg dana.

No, puno su češći oni drugi dani, kada radni tjedan započinjemo s najboljim namjerama, a nakon toga padnemo u zamku dobre stare rutine. Na kraju dana shvatimo da smo postigli puno manje nego što smo se bojali. Kao posljedicu tome osjećamo stres i pritisak novih obaveza koje se gomilaju.

Potrebno je razviti svjesnost o svojem radu.

 

Riječ produktivnost nema za svakog od nas isto značenje, i upravo iz tog razloga ovdje nećemo napisati nekakvu čarobnu formulu koju bismo tebali slijediti kako bismo postali produktivniji. Jedino što možemo savjetovati je da razvijemo svjesnost o tome što, kada i kako obavljamo svoj posao.

Kako bismo to mogli, najprije trebamo obratiti pažnju na uzorke ponašanja koji nas motiviraju, ali i one koji nas koče. Odgovara li nam više početi dan mirnim provjeravanjem mailova ili smo tipovi koji vole odmah krenuti s najizazovnijim zadatkom? Koliko nam je potrebno manjih pauza tijekom rada - trebamo li se svakih pola sata prošetati po novu čašu vode? Možemo li raditi ako nas netko prekida ili ometa? Takvo osvješćivanje omogućuje nam da stvorimo prioritete prema kojima ćemo planirati izvršavanje dužnosti.

Kako bismo si dodatno olakšali evidenciju obavljenih zadataka, pametno je na kraju dana voditi dvije liste: listu stvari koje još moramo obaviti za druge i onoga što drugi moraju obaviti za nas.

Potrebno je postaviti si ispravne ciljeve.

Produktivnost ćemo pretvoriti u naviku postavljanjem realističnih zadataka kojim ćemo najprije doći do ispunjenja cilja. Prilikom planiranja, najbolje je u obzir uzeti sljedeće tri stvari:

  1. Cilj mora biti realističan

Uopće nema smisla postaviti ciljeve koje ne možemo postići jer takvi su planovi osuđeni na propast. Koliko god mi željeli biti produktivni, ako si letvicu postavimo previsoko, spotaknut ćemo se na vlastitoj ambicioznosti. Moramo biti svjesni onoga što u danome trenutku možemo napraviti i posvetiti se tome u potpunosti.

  1. Aktivnosti moraju biti raspoređene u vremenu

Čak i aktivnosti koje je moguće obaviti ponekad izgledaju kao preveliki zalogaj ako smo u stisci s vremenom. Novostečeno znanje o vlastitioj efikasnosti najbolje je iskoristiti kako bismo odredili kada i koliko vremena nam treba za pojedini zadatak. Ako on uključuje i druge ljude, i njima je potrebno dostaviti raspored kako bi i oni mogli prolagoditi svoj radni dan. Ako pak nam je za njegovo obavljanje poreban mir, i to trebamo priopćiti drugima kako bi nam omogućili da se poslu posvetimo u potpunosti i bez ometanja.

  1. Potrebno je voditi evidenciju o ispunjenju vlastitih obaveza tijekom dana

Tijekom dana korisno je osvijestiti korake kojima smo odlučili pojačati svoju produktivnost. Odgovara li nam zaista takav način rada? Istu provjeru dobro je napraviti i na kraju svakog mjeseca da bismo mogli presuditi o tome je li novi način rada donio više rezultata na kraju određenog razdobolja.

Posao i obaveze lako nas navedu da zaboravimo na preinake koje smo odlučili uvesti u način rada. Neki novi zadatak ili problem svaki čas mogu uskočiti, pa je potrebno biti na oprezu i konstantno osvješćivati svoju odluku, pogotovo u prvih nekoliko tjedana prije nego što nam novi model obavljanja dužnosti ne postane rutina.

Read 1092 times Posljednja izmjena: Petak, 15 Veljača 2019 07:07

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

×

TOP

Datum i vremenska prognoza

Datum i vremenska prognoza