Ponedjeljak, 14 Siječanj 2019 11:56

Ne dajte se demotivirati: prepreke koje svaki uspješni poduzetnik može prevladati

Written by

Poduzetništvo nije posao s odredištem. Poduzetništvo je putovanje koje podrazumijeva svakodnevni rast, razvoj i prilagođavanje. Zadati si konkretni cilj značilo bi ograničiti svoje mogućnosti i svoju ambicioznost.

A ograničavanje vlastitih sposobnosti uvijek rezultira stagnacijom.

Budite svjesni svojeg načina razmišljanja

Prepreke možemo prevladati samo ako si najprije priznamo da one postoje. Poželjno je dati si vremena za procesiranje problema, ali nakon toga usmjeriti emocionalnu energiju na nešto korisnije – pronalazak rješenja. Ono o čemu provedemo najviše vremena razmišljajući, postaje naša stvarnost. Upravo zato trebali bismo razmišljati o rješenjima, a ne problemu. Kada naučimo svoje misli usmjeravati na pozitivne stvari i iskustva zbog kojih smo sretni i zahvalni, vrlo je teško izgubiti nadu.

 

Usredotočite se na ono što možete kontrolirati

Svatko tko vodi vlastiti biznis zna da je to posao koji nas svakodnevno suočava sa strahovima jer u svakome trenutku po zlu može poći barem desetak stvari. No pogledajmo na to s logične strane. Ako vaš marketinški plan ne pokazuje željene rezultate, možete ga promijeniti. Ako vam zaposlenik zadaje probleme, možete poduzeti određene sankcije. Poanta je u tome da postoje konkretni potezi kojima možete popraviti svoje poslovanje, jedino što treba je identificirati problem. Stvorite plan kojim ćete poslovanje vratiti na pravi put, a onda ga počnite provoditi. Trošite svoje vrijeme na zadatke koje možete obaviti, a ne na stvari koje su izvan vaše kontrole.

Potražite pomoć

Ponekad sami jednostavno ne možemo prevladati određenu poslovnu prepreku. Savjet možemo potražiti na različitim mjestima, a odluka da potražimo pomoć samo je odraz naše ambicije i želje za napretkom. Uvijek pomaže razgovor s nekim tko razumije problem, a konstruktivan razgovor najbolje je pretvoriti u plan akcije kojim ćemo unaprijediti poslovanje.

Kad se suočavaju sa svojim preprekama, mnogi poduzetnici zaboravljaju da rješenje za veliki broj svojih problema mogu pronaći u projektima koje sufinancira EU. Europska Unija odvaja određena sredstva dostupna prijaviteljima koji odgovaraju uvjetima pojedinačnih natječaja, a trenutno je otvoren niz poziva za predaju projektnih planova za unaprjeđenje poslovanja MSP-ova:

- Inovacije novoosnovanih MSP-ova – II faza (projektne prijave otvaraju se 15.2.2019.)
- Znakovi kvalitete,
- Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom (ISO i slične norme),
- Certifikacijom proizvoda do tržišta,
- Internacionalizacija poslovanja MSP-ova – Faza 2 ...

Azra d.o.o. nudi vam savjetodavne usluge poput onih koji natječaj odabrati za postizanje vaših poslovnih ciljeva, a nakon toga nudimo vam mogućnost izrade projektnog prijedloga za prijavu na natječaje, a nakon toga pomažemo vam u provedbi projekta.

Poslovni problem ne mora biti razlog za krizu, već prilika da se okrenete novim poslovnim pothvatima i prilikama. Svoje poslovne odluke donosite tek nakon što se pobrinete da ste sagledali sve opcije.

Tu smo za vas s detaljnijim informacijama za svaki natječaj o kojemu imate pitanja.

Read 2361 times Posljednja izmjena: Utorak, 15 Siječanj 2019 06:43
Druge vijesti iz ove kategorije: 10 značajki uspješnih poduzetnika »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

×

TOP

Datum i vremenska prognoza

Datum i vremenska prognoza